Jest wiele osób, które mają problem z nadmiernym wydawaniem pieniędzy. Bardzo często bywają one zdziwione, że tak mało pieniędzy zostało w portfelu czy na koncie i zastanawiają się, gdzie w zasadzie one się rozeszły. Aby zmienić ten stan rzeczy warto wprowadzić kilka nowych nawyków.
Prowadź budżet domowy
Prowadzenie budżetu domowego oznacza zestawianie ze sobą dochodów i wydatków podzielonych na kategorie. Wiele osób bardzo wzbrania się przed tym działaniem, gdyż sądzą oni, że jest to pracochłonne i niepotrzebne. Tymczasem wystarczy kilka tygodni zapisywania wydatków by dowiedzieć się, gdzie wydajemy pieniądze niepotrzebnie.
Kupuj tylko to, co jest naprawdę potrzebne
Spontaniczne zakupy to główny wróg oszczędzania. Okazuje się, że większość z nas ma skłonność do nieprzemyślanych zakupów. Winne temu są oczywiście wszechobecne reklamy oraz różne społeczne zjawiska takie jak porównywanie się do innych. Tutaj właśnie czyha główna pułapka. Kupujemy coś, bo wydaje nam się, że wszyscy dookoła już to mają tylko nie my. Bywa też tak, że po wizycie u znajomych, którzy zrobili właśnie remont nabieramy ochoty na kupowanie artykułów wyposażenia wnętrz.
Zanim to zrobimy zastanówmy się, czy naprawdę potrzebujemy nabyć nowy żyrandol, czy taki zakup zmieni coś na lepsze w naszym życiu. Podobnie jest z różnymi sprzętami i urządzeniami do domu. Jeśli nabierzmy ochoty na zakup maszyny do lodów czy wyciskarki do soków zastanówmy się jak często realnie będziemy używać taki sprzęt. Jeśli okaże się, że raz w roku to zdecydowanie trzeba sobie odpuścić zakup.
Uważaj na zakupach spożywczych
Wydaje się, że zakupy spożywcze pochłaniają tylko część domowego budżetu, jednak to właśnie tam niepotrzebnie wydajemy bardzo dużo pieniędzy. Wynika to po części z faktu, że produkty spożywcze jednostkowo kosztują niewiele, szybko je zużywamy i bardzo często również szybko zapominamy, że dany serek czy dżem był niesmaczny. Niestety przyzwyczajmy się też do wyrzucania dużych ilość jedzenia i robi to na nas coraz mniejsze wrażenie. Pamiętajmy, że podstawą oszczędzania na żywności jest robienie zakupów z listą. Jeszcze lepszym nawykiem jest tworzenie tygodniowych jadłospisów. Wtedy w naszej lodówce mamy tylko te produkty, które na pewno zużyjemy i nie ma już miejsca na przypadkowe słodycze czy przegryzki.
Na zakupach spożywczych szczególnie niebezpieczne są promocje, które bardzo często są zmanipulowane. Należy więc być odpornym na przeceny produktów świeżych, gdzie dodatkowo jest warunek zakupu dużego opakowania albo kilku opakowań naraz. Zakup trzech kilogramów bananów czy kilku jogurtów z krótkim terminem przydatności prawie na pewno skończy się wyrzucaniem żywności.
Warto więc zakodować sobie, że większe zakupy przecenionej żywności są racjonalne tylko w przypadku towarów, które można przechowywać dłużej, takich jak: cukier, makarony czy warzywa w puszkach.